Vad händer i kroppen vid svält?
Svält finns i hela världen och är ett hemskt problem, främst i de fattigare länderna. Känslan när kroppen försätts i svält är hemsk och ger både smärta och bryter ned kroppen tills den inte längre fungerar. Svält finns världen över, men även i Sverige.
Hur reagerar kroppen på svält?
När kroppen inte får i sig tillräckligt med energi och föda under en längre tid går kroppen in i svält. En vuxen person som inte växer kan klara sig många veckor utan mat så länge man får i sig vätska. För barn som växer är det betydligt mer kritisk att få i sig näring och proteiner.
Först tar kroppen av kroppens fettdepåer och man går ner i vikt och förlorar fett. Detta är helt okej för kroppen även om en viss fettprocent behövs för en frisk kropp. Det är när fettet är slut som det blir farligt och kroppen börjar bryta ned sig själv för att få energi. Nästa steg är att musklerna bryts ner. Då uppstår det muskelsvaghet som kan bli mycket kritisk.
Ju mindre musklerna blir desto mindre orkar man att göra och till slut kan man inte ens resa sig upp utan hjälp. Även skelettet påverkas och blir urkalkat vilket gör att det åldras snabbare och bryts lättare.
Konsekvenser av undernäring
Hur kroppen reagerar på svält och vad det får för komplikationer går hand i hand. Kroppen är byggd på ett sådant sätt att den hela tiden försöker överleva. Vid svält när den inte får någonting att äta så äter den istället sig själv. Även om kroppen är fantastiskt så får tyvärr detta komplikationer.
Hjärtat försämras och pulsen går ner
När man först känner hunger så blir pulsen högre. Detta kommer från förr i tiden när vi jagade våran egen mat och var ett sätt att få igång kroppen för en jakt. Men vid svält så sätts hela kroppen i viloläge och hjärtat slår långsammare. Hjärtat är en muskel som hålls i trim genom regelbundna bultningar, men när dessa sker långsammare än normalt försämras hjärtkapaciteten.
Muskelsvaghet och försämrat skelett
Som beskrivet ovan äter kroppen av sina egna muskler för att få ut den energin som behövs. Och sedan angrips skelettet. Under svälten bidrar detta till en trött kropp som i många fall inte orkar gå eller ens stå. Men även om kroppen får i sig näring och kommer ur svälten är detta bestående problem. Skelettet kommer att förbli svagt och musklerna är svåra att bygga upp igen. Det kan även vara så att vävnaderna har tagit så mycket skada att de aldrig kan återta sin fulla styrka.
Nedsatt immunförsvar och sjukdom
Nedsatt immunförsvar en är en vanlig komplikation då kroppen har fullt upp med sig själv och då inte kan bryta ned angripande sjukdomar. Enkla sjukdomar som vanligtvis inte är några problem för en annars frisk människa kan ge stora besvär för en undernärd person. Undernäring är ett stort problem hos äldre i Sverige. Framförallt hos äldre så är även andningssvårigheter en komplikation till följd av näringsbrist.