Svält i Sverige
När vi tänker på svält så tänker vi främst på fattiga länder i Afrika. Men även Sverige har haft sin beskärda del av svält. Den sista svältkatastrofen var på slutet av 1800 talet, och det var detta som bidrog till den massiva utvandringen till det blomstrande och lyckönskande Amerika.
Svält i Sverige under 1867 talet
1867 – 1967 var det svältkatastrof i Sverige. Det var väldigt kallt, vilket ledde till att grönsaker, frukter, rovor och annat ätbart inte växte som de skulle. Det i sin tur ledde till att vi människor blev av med enormt mycket föda i form av de grönsaker som uteblev, men också att vi inte kunde mata djuren som skulle ge kött och mjölk. I maj var medeltemperaturen i Stockholm 3 grader och Östersjön var fortfarande täckt av is. Till och med under midsommar var det en del is kvar på Östersjön och de norra delarna av landet var täckt med både is och snö. Att det inte gick att odla och att folk svalt var ett faktum. De kommande åren var mycket tuffa för Sverige och dess befolkning som då var ca 4 miljoner.
Den stora utvandringen till Amerika
Det finns ingen exakt siffra på hur många som dog av svält under dessa år, men uppskattningsvis var det 2 000 – 10 000 personer. Det är många oavsett, men speciellt med tanke på att befolkningsmängden var så liten som 4 miljoner.
Man ville inte stanna kvar i Sverige där missväxten var ett faktum och många dog, eller fick andra allvarliga åkommor till följd av hunger och svält. Siktet ställdes in på Amerika, landet som lovade bördig mark och mat åt alla.
Mellan 1868 och 1920-talet var det cirka 1,5 miljoner svenskar som utvandrade till Amerika. Det var mer än en tredjedel av befolkningen och en stor förlust för Sverige. Väl i Amerika blev inte livet som alla hade tänkt sig, även om det gick bra för vissa. Folk svalt förvisso inte ihjäl som hemma i Sverige, men det var uppmålat för att låta mer fantastisk än vad det faktiskt var.
Svält i Sverige idag
I dagens Sverige har vi inte svält i den månen att folk inte kan få mat och svälter ihjäl. Däremot så är det många gamla människor som är undernärda. Dock beror detta på olika anledningar som att äldre människor inte känner hunger på samma sätt, dåliga tänder som gör ont vid intag av mat, demens som gör att de glömmer att äta och andra sjukdomar.
Psykiska sjukdomar och självsvält
Det finns psykiska sjukdomar där man tvingar sig själv att svälta sin kropp. Cirka 100 000 personer är diagnostiserade med en ätstörning. Majoriteten av dem är kvinnor mellan 13 – 30 års ålder. Men även män drabbas. En kropp som utsätts för anorexia hamnar i svält. Vad som händer när en kropp går in i svält är bland annat att den börjar bryta ner sina egna muskler och urkalkar skelettet. Som tur är finns det bra hjälp att få för de som lider av en ätstörning. Det är vanligt att den sjuka personen själv inte vill ha hjälp, så det krävs hjälp av folk runt omkring för att få den sjuke till sjukhuset.