Vad är hunger?
Hunger är en känsla som infinner sig i kroppen, främst i magen, när vi vill ha mat. Det är en signal som hjärnan sänder ut för att vi ska förstå att kroppen behöver energipåfyllnad. Precis som hjärnan sänder ut en signal av törst när kroppen behöver vätska. Det är kroppens sätt att se till så att den får i sig det som behövs.
Vad händer i kroppen när vi blir hungriga?
När kroppen börjar få slut på energi eller när vi fyller på med energi så utsöndras olika hormoner i kroppen. De heter ghrelin, insulin och leptin. Ghrelin kallas även för hungerhormon. Dessa hormoner arbetar i kroppen för att få oss att känna både hunger när vi behöver energipåfyllnad och mättnad när vi har ätit tillräckligt.
Ghrelin
Denna hormon ger oss en märklig känsla i hela kroppen, men främst i magen då den produceras i magsäcken för att vi enklare ska kunna koppla ihop det med hunger och att äta. Hungerkänslan och hormonet som kommer med hunger har egentligen ingen annan funktion än att få oss att äta. Ghrelin ger oss ökad aptit för att vi ska vilja äta och ge kroppen den energin som den behöver.
Leptin
Leptin är en hormon som är relativt nyupptäckt och har förändrat forskningen kring hunger och aptit. Denna hormon utsöndras i fettcellerna när vi äter, för att tala om att vi är mätta. Detta trodde man inte tidigare eftersom att överviktiga personer tenderar att äta mer trots att dom har större fettceller som borde berätta för kroppen att den är mätt. Men faktum är att de flesta överviktiga har utvecklat leptinresistens, vilket gör att kroppen inte sänder ut dessa signaler. Dessutom är insulin en motpol till leptin.
Insulin
Insulin utsöndras i kroppen när vi äter kolhydrater och socker. Främst snabba kolhydrater som finns i pasta och vitt bröd. Men allra värst är produktionen av insulin vid intag av socker som finns i läsk och godis, men även frukt. Insulin är en blockad till leptin och hindrar kroppen från att skicka leptin signalerna till hjärnan. Leptin signalerar till hjärnan att den är mätt. Det betyder att du kan äta väldigt mycket mer om du blandar in lite socker eller snabba kolhydrater i det du äter.
Stark hunger och höga halter av hormoner ger obehag
När vi inte lyssnar på kroppens signaler om att inta föda utsöndras det mer och mer hungerhormoner. När koncentrationen av dessa hormoner bli för höga i kroppen så kan vi uppleva ett obehag. Detta tillsammans med den faktiska bristen på energi påverkar hela kroppen. När det har gått långt blir vi trötta i kroppen, får höjd puls, hjärtklappning, känner illamående och har svårare att kontrollera vårt temperament och blir lättirriterade. Till slut går vi in i svält och vad som händer då är att kroppen slutar att fungera och vi orkar inte göra någonting. Detta är både för att vi knappt har någon energi, men också ett sätt för kroppen att spara på de små energidepåerna som finns kvar i kroppen.
Hedonisk hunger är inbillad hunger
Det finns även en typ av inbillad hunger som uppstår när vi ser mat och känner lukten av den. Speciellt när vi ser sötsaker då kroppen vet att socker utsöndrar dopamin, som kroppen vill ha. Detta blir en ond cirkel då socker inte är något som kroppen egentligen vill ha, utan kroppen är bara ute efter dopaminet som uppstår.